De biologische tandarts kijkt verder dan de mond alleen. Jessica Swartberg en het BTF team (Biologische Tandarts Friesland) beginnen als eerste in Friesland zo’n praktijk in Leeuwarden.
,,Tanden en kiezen staan in rechtstreeks contact met de organen en met het bewustzijn en onderbewustzijn, daar houden wij rekening mee”, legt Swartberg uit. Op zes kernpunten onderscheidt de biologische tandarts zich volgens haar van een gewone tandarts. Er worden zoveel mogelijk lichaamseigen producten gebruikt, er wordt gekeken naar de mens als geheel en er wordt ook meer tijd genomen voor psycho-sociale aspecten, zo somt ze een paar voorbeelden op.
Zaterdagmiddag is de feestelijke opening van de praktijk Biologische Tandarts Friesland aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden. In Nederland zijn inmiddels zo’n 130 tandartsen die volgens een holistisch principe werken, maar in Friesland zijn Swartberg en haar team voor zover bekend de eerste. Als de praktijk aanslaat komen er meer in het Noorden, hoopt ze.
Biologische tandheelkunde kent zijn oorsprong in tandartsen die zich begonnen te verzetten tegen het gebruik v van amalgaam voor het vullen van gaatjes en het gebruik van fluoride . Dat verzet begon tientallen jaren geleden. In het zwarte of zilverkleurige vulsel zit het giftige kwik, dat slecht is voor mens en milieu. Pas vanaf 1 juli (jaartal erbij zetten) is het gebruik van amalgaamvullingen door het Europees Parlement verboden bij kinderen tot vijftien jaar en zwangere vrouwen. Het wordt gezien als een voorbode voor een algeheel verbod in 2030 in de Europese Unie.
Het verwijderen van kwik met behulp van een milieuvriendelijke afzuigmethode is een van de werkwijzes waarmee de biologische tandarts zich onderscheidt. ,,Iedereen reageert anders op dat kwik in je mond, je krijgt er last door op de zwakste plek in je lichaam. Als je bijvoorbeeld vaak keelpijn hebt, slaat het eerder op de keel en kan je slikproblemen krijgen. Er zijn verhalen bekend van vrouwen die niet zwanger konden worden, die alsnog zwanger werden nadat het kwik uit hun lichaam is gehaald”, vertelt Swartberg. Daarvoor is samenwerking met bijvoorbeeld een homeopaat of bio resonantie therapeut nodig om het lichaam te helpen het kwik dat in cellen is opgeslagen af te stoten. ,,Dat gaan we hier ook doen.”
In de praktijk van Swartberg worden zoveel als mogelijk lichaamseigen stoffen gebruikt voor de behandelingen. Iemand die bang is voor de tandarts wordt niet van de angst af gepraat, maar wordt gerust gesteld doordat er positieve aandacht aan wordt besteed en waar nodig het gebruiken van stemvorken of etherische oliën. Voor verdoving gebruikt ze middelen die het lichaam minder schaden dan de snelwerkende, gangbare vloeistoffen . Dat wil zeggen verdoving zonder articaine. Met fluoride – in sommige kringen omstreden vanwege vermeende effecten op de hersenen – wordt terughoudend omgegaan. ,,Als iemand een aanval van gaatjes heeft, kunnen we soms wel fluoride tijdelijk gebruiken. Maar we gaan ook op zoek naar de achterliggende oorzaak. Is er bijvoorbeeld een probleem in de voeding, is er stress of een ontsteking?”
Natuurlijk worden gaatjes onder andere veroorzaakt door slechte eetgewoonten en slechte mondverzorging, zegt Swartberg. Twee keer per dag poetsen, liefst met natuurlijke tandpasta, en ook stoken tussen de tanden, daar begint de mondverzorging mee, vervolgt ze. ,,Maar je kunt zoiets wel gemakkelijk zeggen, iemand die zwaar depressief is lukt dat niet. We gaan altijd op zoek naar het achterliggende probleem .” Volgens Swartberg staan kiezen rechtstreeks in contact met de organen. Om die reden is de biologische tandarts ook terughoudend met zenuwbehandelingen en zal een kies misschien eerder getrokken worden. ,,Als je een dode kies achterlaat in de mond, kan het orgaan dat daarmee is verbonden blijven opspelen of later problemen geven in het lichaam.”
Behandelingen bij de biologische tandarts worden door de verzekeraar op dezelfde manier vergoed als de reguliere tandarts, zegt Swartberg. Alleen voor de eerste intake neemt ze meer tijd, en zijn de kosten iets hoger. (wel een normale tandheelkundig te declareren code).Voor de rest zijn de tarieven gelijk, zegt de inwoonster van Lelystad. Ondanks dat de biologische tandarts volgens Swartberg meer tijd uittrekt voor de patiënt dan de reguliere tandarts. ,,Misschien verdienen wij er iets minder aan, maar dit is onze missie. De mond is maar een klein onderdeel van het hele lichaam, de mond staat absoluut niet los van het lichaam.”
Zaterdag 17 maart zijn er van 13.00 tot 16.00 uur lezingen bij Eltjeshiem , Pieter Sipmawei 11 en vanaf 16.00 uur rondleiding en gratis poetsles bij de biologische tandarts bij de praktijk aan de Pieter Sipmawei 19 in Leeuwarden.
Bekijk het volledige artikel op: http://www.lc.nl/friesland/Biologische-tandarts-kijkt-verder-dan-de-mond-23005812.html