Wil jij Gebitsrenovatie?
Ik heb een paar gaatjes. Hoe zet de bio-tandarts vullingen?
Door algemene tandbederf kunnen gaatjes ontstaan, ook wel cariës genoemd. Veelal wordt dit met composiet gevuld; een tandkleurige vulling. Dit gebruiken wij bij de biologische tandarts ook, maar dan zonder de stof monomeer om allergische reacties tegen te gaan.
Onze restauratieve behandelingen op het gebied van vullingen bestaan uit:
- Het vullen van uw tanden en kiezen met composiet;
- Het repareren, of vervangen, van uw vullingen;
- Het saneren van giftige amalgaamvullingen om vergiftiging tegen te gaan;
- Het herstellen van een afgebroken (stukje) tand;
- Tandvleesontsteking: het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen.
Mijn tand is afgebroken, wat nu?
Allereerst: raak niet in paniek. Ga met de afgebroken tand direct naar onze praktijk en houd hem goed nat, zodat de kans groter is dat wij hem kunnen terugplaatsen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt de tand met composiet hersteld. Bij kinderen met een afgebroken melktand kijken wij per geval wat er gedaan kan worden. Als er geen klachten zijn, vindt er doorgaans geen gebitsrenovatie plaats, behalve het afwerken van scherpe randjes. Uiteraard is alles bespreekbaar.
Patiënten Feedback
Marian Louwsma
Erik van Sluizen
Daan Vermeulen
Esmee Verbaan
Hoe gaat het zetten van een witte vulling in zijn werk?
De tandarts wil ervoor zorgen dat de kleur van de vulling zo goed mogelijk op de kleur van uw tand aansluit. Daarom combineert zij allereerst verschillende kleuren vulmateriaal met elkaar om tot de juiste kleur vulling te komen. Vervolgens worden ruwe, of scherpe randen, van de tand geslepen en worden oude vullingen verwijderd. Als er een stuk vulling aangebracht wordt om een tand mooier te maken, hoeft er doorgaans niks verwijderd te worden.
Nu gaat de kleine gebitsrenovatie beginnen. Het tandoppervlak wordt drooggemaakt, zodat de vulling beter plakt. Hiervoor gebruikt de tandarts een rubberlapje, dat zij voorzichtig over de tand of kies trekt. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van een afzuiger of wattenrollen. De composiet, of componeer, wordt voorbereid en de tand wordt met zuur behandeld. Het kan zijn dat er zuur op uw tong, of in uw keel, terechtkomt. De assistente zal ervoor zorgen dat dit weggespoeld wordt. Hierna wordt een hechtlaag aan de tand aangebracht, die door belichting hard wordt gemaakt.
Tenslotte gaat de tandarts het gaatje vullen; zij brengt een aantal lagen witte vulling op de tand of kies aan en laat deze steeds weer drogen. Met het lichtapparaat wordt de composiet weer hard gemaakt. De tand wordt gepolijst en grondig afgewerkt voor een aangenamer gevoel in de mond. Gefeliciteerd, u heeft weer een gezonde tand! Maak een afspraak voor een gebitsrenovatie!